jul 172015
 
Geaccrediteerd en geschikt voor herregistratie bij het LCR en CHBB.

De mug is als ziekte-overbrenger nummer 1 nog te weinig onder de aandacht. In deze masterclass gaan we dieper in op ‘de mug’, de relatie tussen de reiziger en de mug en het hele scala van infectieziekten die door muggen worden overgedragen. Een aantal van deze ziekten behoort tot de ‘’vaccin preventable diseases’’. Voor de overige kunnen pillen worden geslikt of zijn alleen adviezen ter preventie van belang. Ondertussen staan de ontwikkelingen niet stil.
Wat zijn de actualiteiten (denk bijvoorbeeld aan het Zika-virus)? Waar komen de verschillende soorten muggen voor, hoe weten ze onze bloedvaten te vinden, wat kunnen ze overdragen, bij wie, hoe ziet het er uit en vooral hoe kunnen we de overgedragen infectieziekten voorkomen? Hoe zit dat met malariaprofylaxe voor bijzondere reizigers? Waar kunnen we relevante informatie vinden? En wat vertellen we de reiziger?
Aan de hand van casuïstiekbespreking en korte presentaties wordt het thema ‘de reiziger en de mug’ uitgediept. Uiteraard worden ook de andere aspecten van het reizigersadvies, zoals de overige vaccinaties en mee te nemen middelen behandeld. En zoals u van ons gewend bent gebruiken we verschillende werkvormen.

Na het succesvol afronden van deze masterclass:

-Kent u de laatste ontwikkelingen op het gebied van vaccinaties en malariaprofylaxe voor reizigers;
-Kent u de laatste stand van zaken betreffende risico’s die reizigers naar verschillende gebieden lopen;
-Weet u waar en welke door muggen overgedragen infectieziekten voorkomen, de verschijnselen en aandachtspunten om deze te voorkomen;
-Kunt u deze kennis toepassen in het reizigersadvies;
-Weet u wanneer u moet verwijzen naar een (behandelend) arts of specialistisch centrum;
-Heeft u geoefend met relevante casuïstiek.

Voor wie

Deze masterclass is bestemd voor ervaren reizigersadviseurs: (huis)artsen, verpleegkundigen, praktijkondersteuners en doktersassistenten

Docent

Ad van Esch of Winston Willekes Macdonald, reizigersgeneeskundigen

Data en locaties

Utrecht, 21 april 2016 (aansluitend vindt de jaarlijkse Pecha Kucha avond voor reizigersadviseurs plaats)
Eindhoven, 15 juni 2016
Zwolle, 2 juni 2016 (vol)
Oud Gastel, 29 juni 2016; vergaderlocatie de Luijenbergh
Op de overige locaties is de Masterclass ‘gevaren op 8 poten’ of ‘uitdagingen voor de reizigersadviseur’.

Tijd:

14.30 uur – 18.15 uur

Accreditatie

Certificering toegekend door LCR (artsen en verpleegkundigen) voor 4 uur en bij voldoende eindtoets 4,5 uur. Accreditatie toegekend voor 4 uur door ABC1 (CvAH), CADP (Kabiz) en V&V (scholing infectieziekten en preventieve zorg, praktijkondersteuners huisartsen somatiek, praktijkverpleegkunde en reizigersadvisering).

Uitbreidingsmogelijkheden

Deze masterclass is op een aantal locaties facultatief uit te breiden met een aansluitende masterclass ‘ziek terug uit het buitenland; wat kan in de eerste lijn en wat zijn de valkuilen?’ van 19.00-21.00 uur. Deze masterclass is voor alle (huis)artsen. Specialisatie in reizigersadvisering is niet nodig.
U kunt op het inschrijfformulier aangeven of u zich hiervoor eveneens wilt inschrijven.

Prijs:

€ 195,- (BTW vrij)
Deelnemers die zich voor beide masterclasses (middag met aansluitende avond) inschrijven, ontvangen gratis een maaltijd van soep en broodjes.

Inschrijfformulier