jul 042016
 
ZEER VERRASSEND EN VOOR WIE WIL EEN UITDAGING

Dit is een evenement waarbij reizigersgeneeskundige onderwerpen aan de hand van 20 afbeeldingen worden gepresenteerd in 6 min. en 40 sec. Elke afbeelding wordt daarbij precies 20 sec. getoond. Deze eisen dwingen de deelnemers creatief en ‘to the point’ te zijn. Het format staat garant voor flitsende voordrachten met daarna een korte discussie of de mogelijkheid tot vragen stellen. U kunt als toehoorder inschrijven, maar u kunt ook zelf een presentatie geven. Gaat u de uitdaging aan?

Voor wie

Deze Pecha Kucha avond is bestemd voor alle reizigersadviseurs: (Huis)artsen, verpleegkundigen, praktijkondersteuners, doktersassistenten en apotheekmedewerkers. Het is de bedoeling om deze Pecha Kucha avond tot een jaarlijks evenement maken. Ons streven is een podium te geven voor verschillende organisaties en personen werkzaam in het veld van de reizigersadvisering.

In 2018 wordt de Pecha Kucha avond voor de 5e keer georganiseerd. De voorgaande Pecha Kucha avonden zijn door de deelnemers en de visitatiecommissie van het kwaliteitsconsilium LCR zeer positief geëvalueerd. U kunt zich aanmelden voor het houden van een Pecha Kucha tijdens de volgende Pecha Kucha avond voor reizigersadviseurs op 19 april 2018 door een bericht te sturen naar info@healtheducation.nl. Wij nemen dan contact met u op.
Iedereen in het veld van de reizigersadvisering/geneeskunde wordt van harte uitgenodigd deze uitdaging aan te nemen. Uiteraard kunt u zich ook inschrijven als deelnemer.
De Pecha Kucha avond is op deze datum en locatie in de middag uit te breiden met een masterclass Travel Medicine Training.

Sprekers en onderwerpen:

Teus Dorresteijn, reizigersgeneeskundig huisarts te Ederveen:
– Zoönosen: dichterbij dan je denkt!
De wereldwijde klimaatsverandering zal mogelijk tot een toename van zoönosen leiden. Er zijn virale, bacteriële en parasitaire zoönosen. Aan de hand van een 3-tal casus uit de eigen praktijk wordt ervoor gepleit om bij ziekte, ook bij terugkerende reizigers, vaker te denken aan zoönosen. Waar is informatie te vinden en zou meer aandacht voor de preventie ervan in het reizigersspreekuur op zijn plaats zijn?
Thea van der Waart, reizigersgeneeskundig huisarts te Maastricht, seksuoloog NVVS, lid SEKSHAG:
– Prep: optie bij reizigers?
Uit onderzoek blijkt dat het nemen van PREP bij hoog-risico contacten van MSM preventief werkt in het voorkomen van HIV. In Nederland mag PREP nu voorgeschreven worden door huisartsen.
Het aantal HIV- infecties daalt niet de laatste jaren onder de MSM (1100 per jaar). Ook MSM gaan op reis en lopen in het buitenland grote risico’s op het oplopen van HIV. In sommige landen is HIV endemisch.
Wat te doen met de mannen die alleen op vakantie gaan en seks hebben met een man of vrouw uit dat land: aanbieden?
Moeten wij als reizigersgeneeskundigen mensen wijzen op de risico’s en PREP aanbieden?
Robert-Jan Hassing, internist-infectioloog Rijnstate ziekenhuis Arnhem:
– Arbovirus uitbraken, het verleden en de toekomst
Arbovirussen zijn virussen die worden overgebracht door geleedpotigen. Ze komen in vrijwel ieder tropisch gebied voor en kunnen diverse ziektes bij de mens veroorzaken. Het bekendste arbovirus is denguevirus, wat al jaren een groot probleem is in tropische gebieden. De afgelopen jaren zijn we echter ook verrast door nieuwe uitbraken van vergeten arbovirussen, zoals chikungunyavirus en recent ook zikavirus. De oorzaak van deze nieuwe uitbraken is niet geheel duidelijk maar het komt meestal door een combinatie van eigenschappen van het virus, de aanwezigheid van de vector en lokale omstandigheden. Aan de hand van enkele recente mondiale virusuitbraken worden de gevaren van arbovirusinfecties geïllustreerd. Ook wordt gefilosofeerd over toekomstige virale bedreigingen.
Annette Boose, huisarts en tropenarts te Zambia:
– Wat er rondgaat in het water
Een … uitbraak in Zambia. Wat zijn de achtergronden ervan en hoe ziet het (ziektebeeld) er uit? Wat is de impact voor de lokale bevolking, maar ook voor (zaken)reizigers en hulpverleners. Wat zijn de risico’s en is het te voorkomen? Is er een indicatie voor vaccinatie?
Michel Griffioen, reizigersgeneeskundig huisarts te Zutphen:
– Een wereldreis met gevolgen
Een wereldreis, wat doe je als niet alle adviezen worden opgevolgd? Als arts buig je vaak een beetje mee, maar wat leg je precies vast? Hoeveel info geef je mee?
En in hoeverre bemoei je je met de repatriëring als pech heeft toegeslagen?
Ad van Esch, reizigersgeneeskundige, medisch directeur en docent Health Education, docent huisartsenopleiding Radboudumc:
– Rauw op reis
Eet u wel eens filet americain, carpaccio, nieuwe haring, gravad lax, oesters of andere rauwe gerechten? Meestal geen probleem als je dit in Nederland doet, maar hoe zit het op reis? Waagt u zich op vakantie aan sushi of ceviche? Casuïstiek toont aan dat dit niet zonder risico is.
Annemarie Rechters, reizigersgeneeskundig huisarts te Lieshout:
– Reizigersgeneeskunde hoort bij de huisarts!
Een reizigersgeneeskundig huisarts ziet patiënten op diverse indicaties, namelijk: Reisadvies vóór de reis, Ziek op reis, Ziek tijdens de reis, Ziek terug. Kan een patiënt voor reisadvies beter naar zijn/haar huisarts gaan ipv naar een extern adviescentrum? En moet in de opleiding van huisartsen niet meer aandacht besteed worden aan reizigersgeneeskunde?

Waar:

Utrecht, vergadercentrum Domstad (loopafstand CS)

Wanneer:

19 april 2018 van 19.30-21.30 uur

Accreditatie

Wordt aangevraagd bij LCR (artsen en verpleegkundigen) en ABC1.
Artsen en verpleegkundigen die zelf een bijdrage houden, kunnen extra accreditatiepunten krijgen voor zowel het LCR als de KNMG zie hiervoor: http://knmg.artsennet.nl/Opleiding-en-herregistratie/GAIA-accreditatie/Accreditatieregelgeving.htm
en de kwaliteitsnormen opleiding en registratie voor artsen of verpleegkundigen op http://www.mijnlcr.nl.htm

Inschrijfformulier:

(U kunt deze link naar het inschrijfformulier in uw brouwser kopiëren als het inschrijfformulier niet zichtbaar is: https://goo.gl/forms/f3dcZXsvHs4V76ut1)