dec 212022
 

Binnen de (huisartsen) praktijk is seksuele gezondheid van de patiënten vaker wat onderbelicht thema, terwijl seksuele gezondheid een wezenlijk onderdeel is van het leven van je patiënten.

De WHO definieert seksuele gezondheid als: “Seksuele gezondheid is een met seksualiteit verbonden toestand van fysiek, emotioneel, mentaal en sociaal welzijn. Seksuele gezondheid is dus meer dan alleen de afwezigheid van ziekte, disfunctie of zwakte. Seksuele gezondheid vereist een positieve en respectvolle benadering van seksualiteit en seksuele relaties. Seksuele gezondheid vereist ook het mogen en kunnen aangaan van plezierige en veilige seksuele ervaringen; zonder dwang, discriminatie en geweld. Om seksuele gezondheid te bereiken en te behouden, moeten de seksuele rechten van alle personen worden gerespecteerd, beschermd en gerealiseerd.” (WHO, 2010).

In de aangeboden scholing wordt aandacht besteedt aan verschillende aspecten die te maken hebben met de seksuele gezondheid. Eigen casuïstiek is uiteraard welkom.

Basismodule:

In de aangeboden scholing wordt in de eerste scholing aandacht besteedt aan de algemene begrippen binnen de seksuele gezondheid: uitleg van modellen, in welke consulten zou je er aandacht aan kunnen (moeten) besteden, welke eenvoudige adviezen kan je geven. Hierbij wordt korte uitleg gegeven welke klachten er zijn en welke beleid jij als huisarts kunt bespreken, zoals pijn met vrijen, erectiestoornissen, vroegtijdig klaarkomen, minder zin om te vrijen.

Bekkenbodem problemen:

Zowel bij mannen als vrouwen komen bekkenbodemproblemen voor, zowel een hypertone al hypotone bekkenbodem kan klachten geven, na een uitleg over anatomie en fysiologie gaan we in op incontinentieproblemen, zowel urine als fecale incontinentie komen aan bod, kort aandacht voor pijn met vrijen. Daarnaast is er bij chronische buikklachten vaak sprake van een hypertone bekkenbodem, welke valkuilen zijn er en welke adviezen kan je als huisarts geven. Tijdens de zwangerschap speelt de bekkenbodem een rol, welke adviezen zijn er voor de zwangere en welke problemen kan je na de zwangerschap zien.

Voor wie

(huis)artsen en verpleegkundig specialisten

Docent

Drs. Thea van der Waart, reizigersgeneeskundig huisarts, seksuoloog NVVS, lid SEKSHAG

Data en locaties

Online 16 september 2024 van 19.30-21.30u:        Basismodule seksuologie

Online 10 september 2024 van 19.30-21.30u:        Module bekkenbodemproblemen

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door ABC1 voor 2 uur per module. Overige beroepsgroepen ontvangen een certificaat en kunnen deze uploaden in de vrije keuzeruimte. 

Werkvormen

Presentaties, interactieve kennis- en ervaringsuitwisseling, break-out rooms, praktische toepassingen in casuïstiek.

Aantal deelnemers

max 24 op locatie, max 20 online

Overige informatie

Kan ook in overleg (op locatie of online) worden georganiseerd bij minimaal 15 deelnemers.

Prijs

€ 65 BTW vrij per module

Inschrijfformulier ( of klik op onderstaande link)

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfdYv-Sm26rs2CrlHJK-G8r1Bqxe32VzZHiTsa0ciw9u7GfzQ/viewform?usp=sf_link

<iframe src=”https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfdYv-Sm26rs2CrlHJK-G8r1Bqxe32VzZHiTsa0ciw9u7GfzQ/viewform?embedded=true” width=”640″ height=”5812″ frameborder=”0″ marginheight=”0″ marginwidth=”0″>Laden…</iframe>